Umysł

Najlepsze muffiny czekoladowe – prosty przepis!

Jak stworzyć najlepsze muffiny czekoladowe?

Jadłeś kiedyś muffiny czekoladowe? Na pewno. Ale czy należały do tych pysznych, zarumienionych ale nie przesuszonych, gdzie czuć prawdziwy, czekoladowy smak, a nie tylko spulchniacze? Jeśli nie, to przycupnij tu na chwilę. Jeśli taka kucharka z awersją do gotowania jak ja, potrafiła zrobić najpyszniejsze muffiny świata, to i Ty dasz radę 😛

 

 

Najlepsze muffiny czekoladowe - prosty przepis!

 

 

Do wykonania najpyszniejszych muffin świata potrzebujesz:

  • 150 g masła (u mnie było klarowane)
  • jedna czekolada (dowolna, ale polecam mleczną)
  • 300 g mąki (ja użyłam mieszanki zrobionej z mąki kokosowej, kukurydzianej i z tapioki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru (u mnie trzcinowy)
  • jeden ekstrakt z wanilii
  • 2 duże jajka
  • 170 ml mleka (lactose free ofc)

 

Zaczynasz zabawę od rozpuszczenia masła (np. w małym garnuszku) i poczekania, aż trochę wystygnie (ale nie zastygnie!). W międzyczasie możesz pokroić czekoladę. Następnie zabierasz się za suche produkty. Bierzesz w miarę dużą miskę i wsypujesz do niej kolejno mąkę (lub mieszankę), proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier. Mieszasz. I odstawiasz na chwilę.

 

Przechodzisz do etapu drugiego, czyli miksowania. Do innej miski (pustej) dajesz jajka, mleko i ekstrakt z wanilii. Mieszasz i mieszasz.  W międzyczasie wybijają korki, bo zapomniałeś, że jak podłączysz do jednego gniazdka czajnik i mikser to tak się kończy kucharzenie…

 

Dobra, prąd już jest i co dalej?

Uwaga, teraz czeka Cię coś trudniejszego, a mianowicie – łączenie zawartości dwóch misek! Do miski z suchymi produktami dodajesz zmiksowane jajca. Ale ostrożnie! Najlepiej drewnianą łyżką. Mieszasz DELIKATNIE! Na tym etapie również dodajesz roztopione masło, a potem posiekaną czekoladę. Mieszasz ponownie ale max 4 razy. Będzie wydawało się, że ciasto ma grudki, ale taki efekt daje czekolada.

 

Tak super przygotowane ciasto wykładasz do foremek. Mogą być papierowe, plastikowe, ja akurat mam silikonowe wielokrotnego użytku. Praktyczne i wygodne. Łatwo wyjąć z nich gorące babeczki, bez ukruszenia ich.

 

 

Najlepsze muffiny czekoladowe - prosty przepis!

 

 

Muffiny pieczesz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem (tak jak ja) to zmniejsz temp. do 165 stopni i piecz babeczki chwilkę dłużej. Najlepiej sprawdzać, co jakiś czas poziom upieczenia drewnianą wykałaczką i dostosować parametry.

 

Ostatnim etapem, a jakże najlepszym jest próbowanie tego co Ci wyszło 🙂 Także szybko nakładaj sobie cieplutką muffinkę, zrób do tego ulubioną kawę/herbatę i do dzieła! Smacznego relaksu! 🙂

 

 

Najlepsze muffiny czekoladowe - prosty przepis!